Leren van elkaar met intervisie
Als sociaal werker kom je veel tegen. Dan is het fijn om advies te kunnen vragen aan je collega's. Daarom werd besloten dat alle betaalde medewerkers intervisie krijgen. Om van elkaar te leren en beter te worden in hun werk. Medewerkers met dezelfde expertise vormen samen een groep. Tien medewerkers hebben de Train de trainer Intervisie gevolgd onder begeleiding van opleidingsdocent Marion Heijen en hun certificaat gehaald. Zij begeleiden ieder groepen van medewerkers. Die 18 groepen zijn in 2024 allemaal gestart met intervisie onder begeleiding van een intervisor.

ERVARINGEN LATEN WERKEN
Bij Bindkracht10 werken veel mensen die zelf ook ervaringen hebben gehad in kwetsbare situaties. Zij gebruiken hun eigen ervaringskennis om bewoners verder te helpen. Ze gebruiken taal die beter aansluit en begrepen wordt. En sluiten zo beter aan bij wat iemand nodig heeft. Daarnaast werkt Bindkracht10 met ervaringsdeskundigen. Dat zijn mensen die een opleiding hebben gevolgd en hun kennis delen om anderen te helpen. Bij al onze expertises zetten mensen hun eigen ervaringen in en werken we met ervaringsdeskundigen. Dat doen we vooral om mensen praktisch en sociaal te ondersteunen.
Met de bakfiets de wijk in!
Bindkracht10 heeft zes mooie aanwinsten erbij! De stoere bakfietsen zijn verdeeld onder kinderwerkers uit verschillende wijken. Zo zijn zij nog meer zichtbaar in de wijk en het is een makkelijk vervoersmiddel. Kinderwerkers hebben vaak spelmateriaal bij zich voor activiteiten in de wijk. Om in een oogopslag te laten zien dat de bakfietsen bij Bindkracht10 horen zijn ze beletterd. Dat was best een klus maar het resultaat mag er zijn!


Mentaal Weerbaar
Bij Bindkracht10 hebben we contact met veel verschillende mensen. Vaak leven die in stressvolle situaties. Onze mensen krijgen dan soms ook te maken met grensoverschrijdend gedrag: schelden en dreigen, maar soms ook fysieke agressie. In 2024 trainden we daarom al onze beroepskrachten in hoe hiermee om te gaan. De trainingen gingen over mentale weerbaarheid, omgaan met agressie en veilig op huisbezoek gaan. We werken daarin samen met bureau Op Eigen Kracht. Deze training werd gegeven naast de basistraining ‘omgaan met agressie’ die jaarlijks voor alle nieuwe medewerkers, stagiaires en vrijwilligers verplicht is. In 2024 werden 27 meldingen gemaakt. Acht keer is de politie ingeschakeld.
Breedbeeld-werken werkt!
Samen doen en samen werken: sociaal werk kan niet zonder. Een veel gebruikte term is integraal werken, maar dat klinkt zo…. eh… ongezellig en technisch. Wij noemen het Breedbeeld-werken. Omdat vragen van bewoners meestal niet in één hokje passen, kijken, denken en werken we met een brede blik. Over de grenzen van ons eigen vakgebied heen. We voelen ons gezamenlijk verantwoordelijk voor het sociaal werk in de wijk. Een interne campagne Breedbeeld-werken vraag aandacht voor projecten waarin mensen van verschillende vakgebieden en organisaties samenwerken. En moedigt iedereen aan om zo te werken. Deze leuke video legt het uit!
Veilig omgaan met privacy
De veiligheid van gegevens van bewoners beschermen we. Dat doen we door bij te houden of er documenten zijn blijven liggen of een mail verkeerd gestuurd is. In 2024 waren er drie meldingen hierover. Die zijn door het Privacyteam beoordeeld, maar het was niet nodig een melding te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
KLACHTEN EN VERBETERING
Het kan voorkomen dat mensen niet tevreden zijn over het werk van Bindkracht10. Dan kunnen zij een klacht indienen. In 2024 waren er negen klachten. Die gingen meestal over de houding van de medewerker of de afhandeling van een vraag. Na een gesprek waren de klachten opgelost.