
‘Over mijn zorgen praten: dat luchtte enorm op’
De Egyptische Samar (35) stond er helemaal alleen voor. Vanuit een crisisopvang bouwde ze aan een nieuwe toekomst voor haarzelf en haar zoon. ‘Ik wilde werken en studeren, maar waar moest ik beginnen?’ Intercultureel consulent Warka van Bindkracht10 wees haar de weg.

‘De mensen, de cultuur, de taal: alles was voor mij onbekend’
Een gevoel van thuis
‘Mijn eigen gezondheid op orde hebben en zo snel mogelijk Nederlands leren. Als moeder was dat het belangrijkste voor mij om goed voor mijn zoon te kunnen zorgen. Maar waar moest ik beginnen?’ Die vraag beheerste Samars gedachte toen ze in de crisisopvang terecht kwam.
Haar verhuizing naar Nederland een aantal jaar ervoor was anders verlopen dan gehoopt. Veel meer wil ze liever niet kwijt over die heftige periode. Wel schetst ze de eenzaamheid die ze toen voelde. ‘De mensen, de cultuur, de taal: alles was voor mij onbekend.’
Op zoek naar hulp
Samar trok zelf aan de bel bij de huisarts, die haar in contact bracht met het Buurtteam. ‘Het Buurtteam kwam langs in de crisisopvang, samen met een intercultureel consulent. Het was een enorme opluchting om met iemand over mijn zorgen te kunnen praten in het Arabisch’, blikt ze terug.
Tijdens het gesprek kwam van alles aan bod: mogelijkheden voor een eigen woning, haar wens om snel Nederlands te leren, de zorg die ze nodig heeft als diabetespatiënt, onderwijs voor haar zoontje. Vrijwillig intercultureel consulent Warka: ‘De mensen die wij helpen, hebben naast wat extra uitleg ook gewoon warmte nodig. Iemand waarvan ze weten: daar kan ik op bouwen.’

‘Eerst kende ik niemand in Nederland, nu zeg ik iedereen op straat gedag’

‘Eerst kende ik niemand in Nederland, nu zeg ik iedereen op straat gedag’
Samen naar gesprekken
De twee gingen als eerste aan de slag met de enorme stapel post van Samar. ‘Brieven van de Belastingdienst, de gemeente, de woningcorporatie, het ziekenhuis: ik wilde zo graag begrijpen wat er stond.’ Warka nam Samar mee naar de Stip, het informatie- en adviespunt van Bindkracht10 in de buurt. ‘De eerste keer zaten we er van 9.00 tot 12.00 uur’, weet Samar nog.
Ook vinden ze snel goed onderwijs voor Samar. Binnen een jaar haalt ze de eerste twee basisniveaus van de Nederlandse taal. Ondertussen krijgt het leven in een crisisopvang steeds meer invloed op de schoolprestaties van haar zoontje. ‘Even leek het of hij moest blijven zitten – het was fijn dat Warka mee ging naar school. Samen met de juf bespraken we of bijvoorbeeld bijles iets voor hem was.’
Eindelijk een thuis
Gelukkig krijgt Samar rond diezelfde tijd het bericht waar ze al anderhalf jaar op wacht: er komt een woning vrij. Door de verhuizing moet ze een nieuwe school zoeken voor haar zoontje en een ander ziekenhuis voor haar controles. ‘Het was fijn dat Warka daarbij kon helpen.’ Ook vindt ze een Stip-locatie in haar nieuwe buurt. ‘Daar ga ik nu alleen naartoe.’
De rust van een eigen thuis zorgt dat haar zoontje goed meekomt op school: de bijles is niet meer nodig. En voor Samar komt er ruimte om naar de toekomst te kijken. Even doet ze vrijwilligerswerk bij de Stip, maar inmiddels volgt ze een extra taalcursus om zo haar baankansen te vergroten. Verder werkt ze aan een stevig netwerk. Samar: ‘Eerst kende ik niemand in Nederland, nu zeg ik iedereen op straat gedag.’
Diversiteit gaat over kansen en mogelijkheden. Het gaat over culturele diversiteit, maar ook over gender en seksuele diversiteit, jong of oud zijn of het hebben van een beperking. Bindkracht10 heeft diverse projecten om hierbij te ondersteunen en geeft trainingen en advies op maat.
Omgaan met weerstand
Het blijkt in de praktijk best moeilijk om over gender- en seksuele diversiteit te praten. Bij Bindkracht10 vinden we dat wel belangrijk. Hoe ga je het gesprek aan op een goede manier? At WorQ gaf een aantal trainingen voor medewerkers, stagiaires en vrijwilligers van Bindkracht10. Daarin werd meer achtergrond gegeven over LHBTIQA+ zaken. Wat betekenen de letters en waar staan ze voor. Ook werd er geoefend met genderneutrale voornaamwoorden. En er werd ingegaan op hoe je een gesprek over dit onderwerp aan kan gaan als er weerstand is.
Opkomen voor je belangen
Zelforganisaties zijn groepen van bewoners met een bepaalde culturele achtergrond. Bindkracht10 ondersteunt 25 migrantenzelforganisaties in Nijmegen. Zij krijgen steun op maat. Want hoe organiseer je je? Wat organiseer je? Waar vind je ruimtes? Hoe kom je aan geld en deelnemers? We bieden sprekers aan die voorlichting kunnen geven. Thema’s zijn onder andere gezonde voeding en opvoeding in twee culturen. Ook geven wij trainingen voor het besturen van de zelforganisaties: een bestuurstraining en een fondswervingstraining. Dat doen we samen met de vrijwilligerscentrale.
CONTACT LEIDT TOT VRAGEN
Voor veel jongvolwassene statushouders is de weg in Nederland ingewikkeld. Je wil werken en je ontwikkelen, maar hoe en waar? Plus soms hebben je ouders andere verwachtingen. Bindkracht10 begeleidt 75 jonge mensen. Voornamelijk van Eritrese, Syrische en Somalische afkomst, tussen de 16 en 30 jaar. Eerst waren dat vooral mannen maar in 2024 werden ook veel vrouwen en meiden ondersteund. Mensen van Bindkracht10 geven advies, nemen ze mee naar partners en pakken veel voorkomende onderwerpen collectief op. Want: “Je maakt geen contact omdat er een vraag is, maar er komt een vraag omdat je contact hebt.”
Eritrese moeders praten over belangrijke dingen
Je bent nieuw in het land en moeder geworden. Dat is best een uitdaging. Jonge Eritrese moeders komen daarom wekelijks bij elkaar. Om elkaar te ontmoeten, samen te leren en te praten en het leuk met elkaar te hebben. Ze praten over belangrijke dingen in Nederland zoals opvoeding, werk, school, geld en gezondheid. En hoe je je leven weer oppakt als je kind naar school gaat. Ze kunnen kinderen meenemen, die worden opgevangen in een aparte ruimte. Daar kunnen de kinderen spelen. Zo kunnen ze samen hun weg vinden.
MAKE-OVER HUISKAMER GEZELLIG
Schilderwerk, een nieuwe houten vloer, lichte gordijnen en een nieuwe afzuigkap. Ook de keuken heeft weer een frisse uitstraling. Het zijn een paar punten van de make-over van ontmoettingsruimte Gezellig. Gezellig is de ontmoetingsruimte voor nieuwe Nijmegenaren en Nijmegenaren die al langer in de stad wonen. Ze kunnen terecht voor een praatje, een vraag of een spelletje. Door de make-over kan de deur weer met een gerust hart open. Vrijwilligers hebben de tafels kleurig geverfd. Het podium is gerepareerd en de piano is gestemd. Er kan weer gespeeld worden!