
‘Meer groen en ontmoeting: dat staat in ons wijkplan’
‘Als je wil dat iets verandert, moet je zelf beginnen’, vindt Massimo (70). Daarom zet hij zich al jaren in voor een schonere en gezelligere buurt in Lankforst. Heeft hij er wat hulp bij nodig? Dan zoekt hij opbouwwerker Damien van Bindkracht10 op.

‘Toen ben ik zelf maar gaan schoonmaken’
‘Het begon allemaal met het afvalprikken’, vertelt Massimo over zijn inspanningen voor de buurt. Hij kwam er zo’n tien jaar geleden wonen met zijn vrouw. ‘Het was een flinke overstap: van een boerderijtje vlak buiten Nijmegen naar de bovenste verdieping van De Valckenaer’, blikt de oud-docent Italiaanse taal en cultuur terug. Maar zijn gezondheid vroeg erom.
Het Valckenaer-complex bestaat uit een aantal hoge appartementengebouwen. ‘In mijn oude huis zag ik mijn buren nooit. Hier woon je met honderden mensen dicht op elkaar. Je hebt veel meer met elkaar te maken. Dat is soms positief, maar ook soms negatief.’
Bewoners aan de deur
Massimo stoorde zich enorm aan het afval in en rond zijn flat. ‘Daarover heb ik zó vaak de woningcorporatie gebeld.’ Meestal kwam er amper reactie. ‘Toen ben ik zelf maar gaan schoonmaken.’ Op die manier werd Massimo een bekend gezicht in de flat.
Steeds vaker stonden andere bewoners voor de deur. Als er een lampje kapot was in de gangen of omdat er rommel lag, bijvoorbeeld. ‘Ze verwachtten niet eens dat ik het zou oplossen, denk ik, maar wilden gewoon even hun verhaal kwijt. Sommige mensen hier zijn erg eenzaam’, zegt Massimo zichtbaar geraakt.
De tijd nemen
Langzaam ontstond er een groepje bewoners dat de problemen in de buurt bespreekbaar wilde maken en naar oplossingen zocht. ‘Denk aan drugs dealen, achterstallig onderhoud, zwerfafval en het gebrek aan groen en ontmoetingsplekken. Toch misten we de daadkracht om plannen echt concreet te maken’, legt Massimo uit. Dat opbouwwerk in de wijk kwam, maakte een verschil. ‘Dat gaf ons echt een zetje.’

‘Ze wilden gewoon even hun verhaal kwijt. Sommige mensen hier zijn erg eenzaam’

‘Ze wilden gewoon even hun verhaal kwijt. Sommige mensen hier zijn erg eenzaam’
Massimo kan zich zijn eerste ontmoeting met Bindkracht10 wel herinneren. ‘Iemand belde aan bij alle appartementen om te praten over hulp bij financiën. Toen hij merkte dat ik dat niet nodig had, vroeg hij toch nog een poosje door naar mijn ervaringen met de buurt. Het was prettig om te merken dat hij daar écht geïnteresseerd in was. Want wanneer neemt iemand nou nog zomaar de tijd om te luisteren?’
Gezellige, groene plekken
De groep betrokken bewoners werd gekoppeld aan opbouwwerker Damien. Samen gingen ze aan de slag. ‘Damien stimuleerde ons en was een verbindende kracht richting de gemeente en de woningcorporatie’, vertelt Massimo. ‘Zo dacht hij mee over een zaaltje voor de nieuwjaarsborrel en voor sportactiviteiten en koffiemiddagen van de bewoners.’
Ook Massimo’s oude idee voor ontmoetingsplekken zoals een groene hondenuitlaatplek en een speelpleintje werd nieuw leven ingeblazen. ‘In het verleden was mijn idee al een keer afgewezen door de gemeente’, vertelt hij. ‘Maar samen met Damien maakten we een nieuw wijkplan.’
Feestelijke presentatie
Dat is inmiddels alweer maanden geleden. ‘Politiek en overheid: dat duurt altijd zo lang’, zucht Massimo. ‘Ik ben blij dat ik me met die hele procedure niet hoefde te bemoeien.’ Wel gaat hij nu richting de lift, want vandaag wordt het plan eindelijk feestelijk gepresenteerd aan de gemeente. Beneden staan medebewoners, hapjes en drankjes al klaar.
Een prettige buurt is een buurt waar iedereen zich welkom voelt en mee kan doen. Het opbouwwerk werkt daaraan samen met wijkbewoners en andere organisaties. De opbouwwerker heeft oog voor wat er speelt in de wijk. En is altijd op zoek naar mogelijkheden. Je vindt ze op allerlei plekken in de wijk: bij activiteiten, bewonersoverleggen en op straat.
Stadbouwen nieuwe stijl
In de Winkelsteeg is binnen enkele jaren een hele nieuwe buurt ontstaan: de nieuwe Dukenburgseweg 21. Daar wonen nu 700 nieuwe bewoners. De woningen zijn vooral voor starters, studenten en statushouders. Bindkracht10 werd gevraagd om er vanaf het begin bij te zijn. Want hoe bouw je samen aan een wijk waar iedereen zich prettig voelt? Dat gebeurt niet vanzelf. Opbouwwerker Maarten ondersteunt bewoners hierbij. In dit artikel vertelt hij erover.
Tien jaar Stip: meer dan 200.000 antwoorden
De Stips bestonden in 2024 10 jaar! Begin 2014 werd de eerste Stip geopend, de laatste in 2019. Sindsdien zijn deze info- en adviespunten onmisbaar geworden in de wijk. Mensen komen langs met een brief die zij niet begrijpen of vragen over een regeling. Veel Stips organiseren ook activiteiten zoals Soepie Doen. Voor het jubileum was er een feestelijke bijeenkomst. De burgemeester en wethouder spraken hun waardering uit én de 150 vrijwilligers kregen een bijzonder cadeautje. Voor bezoekers waren er een maand lang lekkere koekjes. De Stips hebben vanaf de start 200.000 vragen beantwoord. In 2024 waren dat er 27.107.
Als je met iemand wil praten of lachen of verdriet delen, dan heb ik voor jou een tip: Kom naar de Stip!
Als je met je financiën of administratie vastliep, en je weet je er geen raad ermee: Kom naar de Stip! Samen een oplossing zoeken dat zal zo zeker lukken.
Wil je je medemens helpen en je wijk leren kennen, dan heb ik voor jou een tip: Kom naar de Stip!
Waar iedereen welkom is Waar het Samenwerken een norm is Waar elke dag anders is
Zo word je een deel van de stad en de stad wordt een deel van jou Het mooiste wat er is: een mens tussen mensen zijn Ik heb voor jou een tip: Kom naar de Stip!

Waardevol in de wijk
Hoe kun je praten over wat mensen waardevol vinden? In hun leven en in de buurt? Het perspectief van de buurt is hierbij van groot belang. Daarvoor zijn de wijkwaarden kaarten ontwikkeld, samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Bewoners kiezen zelf welke thema’s ze willen bespreken. Op 23 mei werd de Wijkwaardenkaart feestelijk gelanceerd. Ook landelijk trok de wijkwaardenkaart veel aandacht. Iedereen kan er zelf mee aan de slag want de kaart en uitleg download je gewoon van onze website.
Toen stond er ineens een wethouder voor de deur
In november trok het college van burgemeester en wethouders samen op met opbouwwerkers. Met de wijkwaardenkaart belden ze aan bij bewoners van de Nonnenstraat in het Centrum. Vaak als de burgemeester en wethouder met bewoners praten gaat het over problemen of heikele situaties. Nu ging het over wat ze waardevol vonden. Bewoners kozen regelmatig heel andere thema's dan het College had verwacht. Dat leverde mooie gesprekken op. Ook wijkkrant Mariken schreef over het bezoek.
WELZIJN OP RECEPT
Soms hebben mensen klachten die niet door de huisarts zijn op te lossen. Zoals eenzaamheid na een scheiding. Huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten komen dit vaak tegen. Zij kunnen dan Welzijn op Recept voorschrijven. Een welzijnscoach van Bindkracht10 neemt dan contact op en kijkt samen naar wat er nodig is. We werken nauw samen met alle huisartsen. Huisarts Iris Venderbosch legde op LinkedIn uit wat daarvan de impact is. Voor huisartsen in opleiding maakten we dit filmpje om uit te leggen wat Welzijn op Recept precies is.
Vrijheid herdenken bij Stolpersteinetocht
Samen vrijheid vieren met heerlijk warme soep. Dat is het idee van de vrijheidsmaaltijd. In sommige wijken zijn er ook wandelingen. In Oost was dat de Stolpersteinetocht. Buurtbewoners liepen samen met opbouwwerkers door de wijk en stopten bij woningen met een Stoplersteine. Daarna werd er samen soep gegeten. Het was een mooie dag.
Mannen met pannen
Opbouwwerk bestaat vaak uit het maken van zachte schakels: het verbinden van mensen. Streekomroep RN7 kwam langs bij 'Mannen met Pannen'. Een leuke manier voor mannen in Zuid om elkaar te ontmoeten en (beter) te leren koken. Opbouwerkster Hannie legt uit waarom dat zo de moeite waard is.