
‘Orde en duidelijkheid: dat was precies wat ik nodig had’
Stomverbaasd is de Duitse Christiaan, als na een zwaar fietsongeluk blijkt dat hij onverzekerd is. De financiële, lichamelijk en mentale schade is enorm. Door de Formulierenbrigade van Bindkracht10 krijgt hij grip op zijn ingewikkelde situatie. ‘Ik zat in een neerwaartse spiraal. Nu kan ik weer omhoog.’

‘Het was veel te druk in mijn hoofd om zelf hulp te zoeken’
Het kan iedereen overkomen: financiële problemen. Want die komen vaak door een opeenstapeling van pech. Zo ook in het geval van Christiaan. Het liep allemaal al niet lekker – zijn relatie ging voorbij en hij raakte zijn woning, hond en werk kwijt. En toen kreeg hij ook nog een zwaar fietsongeluk.
‘Hier zat ik dan’, vertelt de geboren Duitser vanuit de zolderkamer die hij huurt in Nijmegen-Zuid. ‘Mijn voet en arm waren gebroken – en ook een paar botten in mijn gezicht. Mijn hele lijf deed pijn en ik had veel verdriet.’ De wereldproblematiek drukte altijd al zwaar op zijn gemoedrust, en nu kwamen er nog zoveel andere zorgen bovenop. ‘Het was veel te druk in mijn hoofd om zelf hulp te zoeken’, legt Christiaan uit.
Geen eten
Het is een van zijn huisgenoten die uiteindelijk merkt dat Christiaan niets te eten heeft. ‘Hij zei dat ik eens langs de Voedselbank moest gaan’, weet Christiaan nog. Daar krijgt hij een noodpakket. ‘Voor een echte aanmelding van de Voedselbank, verwezen ze me door naar de Formulierenbrigade.’ En zo kwam Christiaan terecht bij Helmi en Judith van Bindkracht10.
Christiaan was direct onder de indruk van hun aanpak. ‘Ze waren heel geordend en duidelijk: dat was precies wat ik zo miste op dat moment in mijn leven. Als ik thuiskwam van een gesprek in het ziekenhuis of bij de gemeente, zat ik nog vol met vragen. Bij Judith en Helmi was dat anders. Bij hen voelde ik me geen last, maar een mens. Ze namen mijn zorgen serieus en zeiden: we doen het stap voor stap.’

‘Nu kan ik weer omhoog’

‘Nu kan ik weer omhoog’
Orde in de chaos
Langzaam vielen een paar puzzelstukjes op hun plek. Judith: ‘In Duitsland regelt je werkgever een zorgverzekering. Christiaan was in de veronderstelling dat hij gewoon verzekerd was. Dat bleek niet zo te zijn. Daardoor kon hij niet naar de huisarts voor de nazorg die hij zo hard nodig had, kreeg hij geen ziektewetuitkering en stapelden de rekeningen zich op. Die van de ambulance bijvoorbeeld: achthonderd euro.’
Na contact met Christiaan oude werkgever, het UWV en een verzekeringsmaatschappij kreeg Christiaan eindelijk een verzekering. Daardoor kon hij zich inschrijven bij een huisarts en ook een beroep doen op de ziektewet. Het bedrag dat Christiaan krijgt is minimaal, maar de oud-fabriekmedewerker komt ermee rond. ‘Ik heb maar weinig nodig’, zegt hij er zelf over.
Weer eropuit
Het fysieke herstel van Christiaan gaat langzaam en ook mentaal hebben de afgelopen jaren zijn sporen nagelaten. Toch krijgen zijn dagen iets meer kleur. ‘Ik zat in een neerwaartse spiraal’, blikt Christiaan terug. ‘Maar door Helmi en Judith kan ik weer naar boven.’
Lang wilde Christiaan bijvoorbeeld niet naar buiten als dat niet broodnodig was. Inmiddels wordt hij blij van een bezoekje aan de alpaca’s op het veldje vlakbij zijn huis – en van een kop soep bij de buurtkamer. ‘De andere bezoekers die ik daar soms spreek, geven me hoop: er zijn ook veel goede mensen op de wereld.’
De Formulierenbrigade van Bindkracht10 is er voor álle mensen uit Nijmegen met een laag inkomen. Het maakt niet uit of je inkomen uit werk of uitkering hebt. De Inkomensspecialisten kijken naar inkomsten en uitgaven, doen een gratis inkomenscheck en geven advies.
ALLE AANDACHT VOOR DE WIJK
Bij In de wijk gaan opbouwwerkers en mensen van de Formulierenbrigade op pad. In de wijken Meijhorst, Lankforst, Zwanenveld en Neerbosch-Oost bellen ze aan en gaan het gesprek aan. Dat gaat over hun financiën maar ook over hun wensen op andere leefgebieden. Aan de hand van de Wijkwaarden kijken we wat ze belangrijk vinden in de wijk en of ze zelf wat willen betekenen. Deze aanpak is samen met Talis, Portaal en Woonwaarts en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen.
Woningnood en inschrijven
De druk op de woningmarkt is ook bij ons merkbaar. Best veel mensen leven tijdelijk van bank tot bank bij vrienden en familie. Zonder vast woonadres heb je een briefadres nodig om bereikbaar te zijn. En om regelingen en voorzieningen aan te vragen. Team Briefadressen begeleidt mensen bij het herstellen van hun basisbehoeftes van inkomen en wonen. Soms woont iemand wel ergens maar is de hoofdbewoner bang voor de gevolgen van een inschrijving. Speciaal daarvoor is een korte check ontwikkeld. Mensen kunnen een afspraak maken en vrijblijvend advies krijgen.
LAAT GEEN GELD LIGGEN
Als je een laag inkomen hebt zijn er veel regelingen. Maar het is vaak moeilijk om je weg te vinden. Welke landelijke en gemeentelijke vergoedingen heb je recht op? De Formulieren brigade checkt het inkomen en helpt bij het aanvragen. In 2024 leverde dat een opbrengst van € 1.166.646,19 op voor mensen met een laag inkomen. Sinds januari 2024 is gemeente Nijmegen ook aangesloten bij BerekenUwRecht. Op die website kunnen bewoners, ondernemers en hulpverleners eenvoudig zelf checken waar ze recht op hebben en het meteen aanvragen.
Op pad om vroeg erbij te zijn
Veel mensen zoeken pas laat hulp bij hun schulden. Ze willen het zelf oplossen of schamen zich. Hoe vroeger je erbij bent hoe beter het op valt te lossen. Daarom werken we samen met de gemeente Nijmegen aan vroegsignalering. Zij krijgen adressen van mensen met een betalingsachterstand voor huur, energie, ziektekostenverzekering of water. Een financieel expert neemt dan actief contact op. Per brief, app, telefonisch en aan de deur. Dat is geen eenvoudige klus! Veel mensen geven niet thuis.
Expeditiewinnaars
Dat vroegsignalering hot is bleek uit de expeditie die de landelijke organisatie voor schuldhulpverlening NVVK organiseerde. Werkers uit verschillende gemeenten konden van elkaar leren en de resultaten verbeteren. Het team dat het beste scoorde won een prijs. En die eerste prijs ging naar Nijmegen! Ons team kwam in drie maanden met 30% meer mensen in contact. De Nationale Ombudsman was ook erg te spreken over onze vroegsignalering voor jongeren.
Geldzorgen eerder bespreken
Als je in Nijmegen woont en geldzorgen hebt, staat de Financieel Expert in de Wijk voor je klaar. Deze financieel coaches van Bindkracht10 en de Gemeente Nijmegen helpen de problemen in kaart brengen. Ook zorgen zij voor hulp. In 2024 is in de wijken Biezen en Heseveld een pilot gestart om mensen nog actiever te benaderen. Met extra tijd is er meer ruimte om nog beter aan te sluiten bij de Stips, Buurtteams en verhuurders. Dit werpt z'n eerste vruchten af. In 2025 zal de pilot worden beoordeeld.