
‘We hebben lang gezocht naar een plek als deze’
Vriendjes hebben. Dat was de grote wens van de 13-jarige Silvijn. Maar aansluiting vinden is lastig als je anders bent. Bij het kinderwerk van Bindkracht10 in Nijmegen-Noord vond Silvijn eindelijk de gezelligheid waar hij zo van houdt. ‘Eerst verveelde ik me altijd.’

‘In de buurt is het lastig voor hem om aansluiting te vinden’
‘Als ik op woensdag of donderdag wakker word, zeg ik altijd tegen mama: vanmiddag ga ik naar mijn vrienden.’ Silvijn straalt als hij vertelt over de ontmoetingsmiddagen in voorzieningenhart De Klif. Tijdens deze middagen komen kinderen uit de buurt samen om sportactiviteiten doen, iets creatiefs of om te chillen. Ze leren er meer over samenwerken, actief burgerschap en gezonde voeding, bijvoorbeeld. Maar voor Silvijn betekent het nog veel meer.
Toevallige ontmoeting
‘Silvijn heeft een fysieke en verstandelijke beperking’, legt zijn moeder Patricia uit. ‘Daardoor is zijn sociale niveau vergelijkbaar met iemand van zes.’ Omdat Silvijn naar het speciaal onderwijs gaat, wonen zijn klasgenootjes verderop.
‘In de buurt is het lastig voor hem om aansluiting te vinden. Kinderen merken toch al snel dat er iets met hem is en de buurtkindjes waar hij vroeger meespeelde, zijn hem inmiddels ontgroeid.’
Silvijn miste het enorm om een speelmaatje te hebben. ‘“Mama, ik wil óók zo graag een vriendje”, zei hij dan als zijn broers wel iemand meenamen naar huis.’ Uiteindelijk komen ze kinderwerker Sem van Bindkracht10 een keer tegen in de wijk, waar hij ook soms activiteiten organiseert.

‘Als er wordt gescoord en het team gaat juichen, dan juichen ze óók met Silvijn’

‘Als er wordt gescoord en het team gaat juichen, dan juichen ze óók met Silvijn’
Samen juichen
Sem: ‘Toen ik hoorde van Silvijns grote wens, ging ik op zoek naar iets voor kinderen zoals hij. Maar tegen mijn verwachting in vond ik eigenlijk niets in de buurt.’ Daarom mag Silvijn nu bij het kinderwerk aansluiten voor de leeftijdsgroepen kinderen én jongeren. Zo vaak als hij wilt. Vandaag was er voetbal. “Goed gespeeld, Silvijn” roept een van de andere jongeren als hij langsloopt.
‘Dat raakt me’, zegt Patricia later over het moment. ‘Dat hij er gewoon bij hoort en wordt geaccepteerd – veel meer dan buiten op straat zou gebeuren.’ Want helemaal meekomen met de activiteiten lukt niet altijd. Sem ziet Silvijn vaak zijn eigen dingetje doen. Dan trapt hij met zijn bal tegen de muur terwijl de rest van zijn team een wedstrijd speelt. ‘Maar als er wordt gescoord en het team gaat juichen, dan juichen ze óók met Silvijn.’
Een eigen plek
En dat is precies wat Silvijn nodig had. ‘Eerst verveelde ik me vaak’, vertelt hij zelf over de middagen na schooltijd. Patricia: ‘Hij heeft nu eindelijk ook een plekje dat van hem is. Daar hebben we lang naar gezocht. Hij bloeit er helemaal van op. “Ik ben ook bij mijn vrienden geweest” zegt hij nu trots als zijn broers het hebben over hun dag.’
Dan trekt Silvijn zijn jas aan en zijn muts over zijn hoofd. Tijd om naar huis te gaan. Patricia: ‘Wij zijn altijd heel beschermend over Silvijn. Dat hij zich hier zo vertrouwd voelt en zelfverzekerder wordt, helpt ons ook enorm. De paar minuten naar huis mag Silvijn dan ook in zijn eentje rijden op zijn rode skelter. Maar eerst krijgt Sem nog een highfive en een belangrijke vraag. ‘Wat gaan de volgende keer eigenlijk doen?’
Alle kinderen en jongeren moeten zich gezond en veilig kunnen ontwikkelen. En kansen krijgen. Kinderwerk werkt daaraan, samen met ouders, leraren, sportcoaches en vrijwilligers. Zo zorgen we voor een sterke basis. Kinderen kunnen met elkaar spelen, leren, plezier maken en hun talenten ontdekken. Je vindt het kinderwerk in de wijk.
Pluimen van het Nationaal Jeugd Instituut
Het Nationaal Jeugd Institituut (NJI) is hét kenniscentrum over opvoeden. Ons jongeren- én het kinderwerk werken bijvoorbeeld met de door hun ontwikkelde 10 beschermende factoren. Kinderwerk staat in de focus bij het NJI. Ze schreven een groot artikel over de ontwikkeling van het kinderwerk bij Bindkracht10. Collega’s Menno van der Geugten en Alyssa Tol vertellen over hun werk en geven tips! Zo veel aandacht van het NJI is heel erg eervol. Je leest het hele artikel hier!
10 jaar voorleesexpress
De VoorleesExpress is een landelijk project. Het helpt gezinnen waarin weinig wordt voorgelezen. Want taal is goed voor je hele ontwikkeling. Vrijwillige voorlezers komen twintig weken langs bij gezinnen met jonge kinderen. Ook doen ze taalspelletjes met de kinderen. De ouders worden aangemoedigd om dit te blijven doen. Op maandag 18 november vierden zo’n 60 vrijwilligers en 10 bibliotheekmedewerkers in Bibliotheek Mariënburg het 10-jarig jubileum van deVoorleesExpress in Gelderland. In 2014 begonnen de Bibliotheek Gelderland Zuid en Bindkracht10 in Nijmegen.
Kinderen ontdekken talent op Nimma Talent Tour
Kinderwerkers organiseerden samen met KION en de Lindenberg op 8 mei de Nimma Talent Tour. Met 15 creatieve workshops, van podcast maken tot theaterspel. Want niet alle kinderen gaan in de voorjaarsvakantie op reis. Zo konden kinderen nieuwe dingen ontdekken en hadden ouders een leuk uitje met hun kind. En dat is fijn want wanneer kinderen ergens goed in zijn geeft dat vertrouwen en plezier. De dag was ook een succes: bijna alle workshops zaten vol!
ZAKGELD WERKT!
Samen met de Werkplaats Sociaal Domein van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen ontwikkelden we het zakgeldproject. Want hoe ga je als ouder om met zakgeld geven als er thuis niet veel geld is? De afgelopen jaren is het project verder ontwikkeld. De Hogeschool heeft de methode beschreven. Deze week kregen we bericht dat het zakgeldproject opgenomen is in de database effectieve interventies. Landelijke kennisinstituut Movisie heeft het project onderzocht en geeft aan dat het project goed onderbouwd is.
Speelkracht nieuwe locaties
Spelen is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Het is ontspannend en kinderen leren samenwerken en problemen oplossen. Voor de echte kleintjes ontbrak er nog iets. We zagen dat ook jonge ouders behoefte hadden elkaar te ontmoeten. Daarom is Speelkracht ontstaan. Dat zijn speel- en ontmoet- bijeenkomsten voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouder(s). Wat begon als een idee sloeg enorm aan! Eerst was er Speelkracht in één wijk. In 2023 was er Speelkracht in vijf wijken. In 2024 werd dat uitgebreid naar zeven.