‘Ik voel me niet meer machteloos’
‘Alsof alle deuren voor mij dichtsloegen,’ vertelt Motaz (25) over zijn situatie van een paar jaar terug. Mentale, fysieke en financiële problemen stapelden zich op. Met gespecialiseerde hulp en ongekende veerkracht kreeg hij zijn leven op de rit. Bindkracht10 begeleidde hem bij zijn geldzaken.
‘Ik was het overzicht helemaal kwijt’
Geen geld voor boodschappen
‘Thuis liep het niet goed. Ik moest een eigen plekje zoeken. Maar ook mentaal, fysiek en met school en werk lukte het niet meer,’ vertelt Motaz over het moment waarop het allemaal misging. Op het dieptepunt had de jonge student niet eens altijd geld om boodschappen te doen. ‘Het was moeilijk voor mij om te accepteren dat ik hulp nodig had, maar ik was het overzicht helemaal kwijt.’
Motaz zat toen in het derde jaar van een opleiding. Een enorme prestatie, want hij was pas vier jaar daarvoor naar Nederland gekomen als vluchteling. Ook lijdt hij aan een chronische ziekte die veel energie en aandacht vraagt. ‘Het was alsof ik alle deuren voor mij zag dichtslaan,’ blikt hij erop terug.
Op zoek naar hulp
Uiteindelijk spoort een bekende hem aan om hulp in te schakelen. Ze maken een lijst met problemen en bovenaan staat: financiën. ‘Op internet las ik dat de gemeente daarbij kon helpen. Ik meldde me daar aan en al na paar dagen belde Caglar. “Ik ga je helpen,” zei hij. “Waar wil je afspreken?”’
Caglar is financieel expert bij Bindkracht10, de hulpvraag kwam via de gemeente bij hem terecht. Hij kan zich de eerste afspraak met Motaz nog goed herinneren. ‘Je was er toen slecht aan toe, man,’ zegt hij nu tegen zijn oude cliënt. ‘Er zat helemaal geen kleur meer in je gezicht.’ De twee gaan meteen aan de slag om het overzicht te krijgen waar Motaz zo’n behoefte aan heeft.
‘Ik heb geen schulden meer en mijn opleiding is bijna klaar’
‘Ik heb geen schulden meer en mijn opleiding is bijna klaar’
Hoge ziektekosten
De eerste stap: een uitkering aanvragen om te zorgen voor inkomen. Want omdat Motaz moest stoppen met zijn studie en te ziek was om te werken, kwam er op dat moment helemaal niets binnen. ‘Ik kwam elke maand vierhonderd euro tekort,’ weet Motaz nog. ‘Dus pakten we de bankafschriften erbij: hoe konden de vaste lasten omlaag? Zo bleek er nog een scooterverkering te lopen, terwijl ik er nooit meer op reed. Die hebben we stopgezet.’ Ook blijkt dat Motaz door zijn ziekte hoge zorgkosten heeft. Motaz: ‘We vonden een zorgverzekering die meer kosten dekt en die het eigen risico meeverzekert. Dat zorgt voor minder onverwachte kosten.’
Nieuwe toekomstplannen
Wekelijks kwamen de twee bij elkaar. Soms bij Bindkracht10 en soms op de kamer van Motaz, waar hij zijn to-dolijst en toekomstplan had uitgeschreven op een groot whiteboard aan de muur. Caglar ziet het bord nog voor zich. ‘Dan stonden we ervoor, met allebei een stift, om de volgende stap uit te tekenen.
Want terwijl Motaz contact opneemt met schuldeisers en betaalregelingen treft, werkt hij ook keihard aan zijn andere problemen, zoals aan zijn PTSS, opgelopen door zijn heftige jeugd. Pas als zijn financiële en gezondheidssituatie wat stabieler is, komt er ruimte voor de volgende stap: werk. ‘Mijn opleiding oppakken was door mijn gezondheid geen optie meer. Wat kon er nog wel? Samen met Caglar deed ik een aanvraag voor een thuisopleiding tot sportmasseur.’
Een eigen plek
Stapje voor stapje krijgt Motaz zijn leven op de rit, maar de gedeelde jongerenwoning waar hij een kamer heeft, zorgt voor steeds meer stress’. ‘Er werd gefeest en geblowd. Ik besloot Caglar te bellen: wist hij misschien een andere plek?’ Uiteindelijk doen ze samen een aanvraag voor urgentie. Die wordt, na verschillende onderzoeken en gesprekken, toegewezen.
Weer kleur op de wangen
Begin dit jaar verhuisde Motaz naar een eigen appartementje. Caglar neemt er voor het eerst een kijkje. Zijn cliënt heeft weinig meer weg van die magere, bleke jongen van een paar jaar terug. Niet gek, want er is veel veranderd.
‘Alles is nu anders,’ legt Motaz uit. ‘Ik heb geen schulden meer en mijn opleiding is bijna klaar. De behandeltafel is zelfs al besteld! Ik voel me zelfstandiger, de machteloosheid is weg,’ zegt hij vanaf zijn keukentafel. Het grote whiteboard is niet meeverhuisd naar zijn nieuwe plek, maar lijstjes maken doet hij nog steeds. Want het overzicht verliezen, dat wil hij voor altijd voorkomen.
Verder kijken
Van geldzorgen krijg je stress. Dat merk je op alle leefgebieden. Daarom werkt Hulp Bij Geldzaken met stress-sensitieve dienstverlening. In dit filmpje leggen we dat uit.
GRATIS ONTBIJTTASSEN VOOR BASISSCHOOLKINDEREN
Ontbijten is heel belangrijk. Zeker voor opgroeiende kinderen. Uit meerdere wijken kwamen signalen dat leerlingen met een lege maag naar de basisschool kwamen. Linda van Aken van Vincentius vereniging startte, samen met Bindkracht10 en de gemeente, met het uitdelen van gratis ontbijttassen. Gezinnen die het nodig hadden konden elke week een tas ophalen. De pilot in de wijken Lindenholt, Dukenburg, Hatert en Grootstal was een groot succes. Al snel breidde dat uit naar alle wijken in de stad. De actie liep tot juli 2023. Daarna introduceerde de overheid schoolmaaltijden op school.
Bijzondere Nijmeegse aanpak jongerenschulden
Bij Just en Op de Rit helpen we jongeren die schulden hebben. We voorkomen dat die erger worden of pakken aan wat er al is. Voor vroegsignalering hebben we een bijzondere aanpak. Een financieel coach gaat samen met een jongerenwerker langs bij de jongere. Ze laten een kaart of handgeschreven briefjes achter en blijven contact zoeken met appjes. Om meer te weten komen bracht wethouder John Brom een werkbezoek aan de JongerenStip. Om jongeren met schulden beter te helpen werd Nijmegen later in het jaar bovendien lid van het Jongerenperspectieffonds.
FORMULIERENBRIGADE GOES PEPERNUTS
Niet alle kinderen krijgen cadeautjes met Sinterklaas. Simpelweg omdat sommige ouders daar geen geld voor hebben. Het Nationaal Fonds Kinderhulp heeft daarom jaarlijks de Pepernoot Actie. Ouders kunnen zich aanmelden en ontvangen een bon van 25 euro te besteden in de webwinkel van Wehkamp. Bindkracht10 diende 200 aanvragen in voor ouders en hun kinderen. Kindhulp keurde al de aanvragen goed. Wat een mooi feestje dat we zo 200 kinderen blij konden maken.
Geldzorgen samen vroeg aanpakken
Als je in Nijmegen woont en geldzorgen hebt staan de Financieel Expert in de Wijk voor je klaar. Deze financiële coaches van Gemeente Nijmegen en Bindkracht10 helpen de problemen in kaart brengen en zorgen voor hulp. Er is een wettelijk plicht voor zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven om achterstanden te melden. De gemeente krijgt deze meldingen binnen en coaches trekken eropuit om het gesprek aan te gaan. In 2023 werd de vroegsignalering een taak van alle coaches. Voor 2024 is er een apart toegewijd team geformuleerd.
1 miljoen voor mensen met een laag inkomen
Met een laag inkomen wordt je leven een stuk moeilijker. Er zijn veel regelingen en je hebt ze allemaal nodig voor een volledig inkomen. Helaas weten veel mensen niet van die potjes af. De Formulieren brigade checkt het inkomen en helpt bij het aanvragen. In 2023 hielpen ze met het aanvragen van bijzondere bijstand, aanpassen van toeslagen en aangifte doen van belastingen. In totaal leverde dat samen een opbrengst van € 1.047.223,02 op voor mensen met een laag inkomen. Meer dan de 75% daarvan is afkomstig uit rijksregelingen, zoals de inkomstenbelasting. Dat is extra geld dat naar de stad komt.