‘Hebben jullie nog een bakkie?’
Verhuizen naar een nieuwe buurt én net met pensioen gegaan: er veranderde best veel in het leven van Theo (68). Dat deed iets met zijn financiële en sociale situatie. Bij Stip van Bindkracht10 vond hij hulp voor zijn regeldingen, maar ook contact en gezelligheid.
‘Ik moet nu rondkomen van een AOW en daar moest ik best aan wennen’
‘Nou, ik merkte het wel toen de energieprijzen zo stegen een paar jaar terug,’ vertelt Theo. Hij was best opgelucht toen hij hoorde over de energietoeslag voor de minima. ‘Maar hoe vraag je zoiets aan?’ Toen dacht hij aan de flyer die hij had gekregen over het informatie- en adviespunt Stip van Bindkracht10.
‘“Hulp nodig bij formulieren?”, zoiets stond erop,’ herinnert Theo zich. ‘Zo kwam ik hier terecht,’ zegt hij en hij kijkt om zich heen in de ontvangstruimte van het gezondheidscentrum in Nijmegen-Noord. Stip zit vlak naast de ingang, wie wil kan er meteen een kopje koffie pakken.
Een van de eerste bewoners
Bezoekers kijken uit over een enorme bouwplaats. Graafmachines rijden af en aan. Er wordt, net als in de rest van de wijk, nog flink gebouwd. ‘En dan te bedenken dat dit vroeger één groot weiland was,’ zegt Theo over het gebied.
De gepensioneerde dakdekker woont al zijn hele leven in Nijmegen en toen zijn relatie uitging, verhuisde hij met zijn hondje Lana naar Nijmegen-Noord. Zijn appartementencomplex werd als een van de eerste gebouwen opgeleverd. ‘Dan is het best gek hoor, om zo alleen rond te lopen in een lege bouwput.’
Even een bakkie doen
Al snel merkte Theo dat hij bij Stip niet alleen terechtkon met vragen. Even een bakkie doen en een praatje maken met Stipcoördinator Wendy en opbouwwerker Paul deed hem óók goed. Tijdens die praatjes kwam zijn pensioen ter sprake. ‘Ik moet nu rondkomen van een AOW en daar moest ik best aan wennen,’ legt Theo uit.
‘Ik kreeg hulp bij budgetteren en handige tips. Dingen waar ik vroeger nooit op hoefde te letten’
‘Ik kreeg hulp bij budgetteren en handige tips. Dingen waar ik vroeger nooit op hoefde te letten’
Meer vrijheid en comfort
Via Stip hoorde Theo dat hij in aanmerking komt voor de Meedoenregeling en een busvoordeelabonnement. ‘Handig,’ zegt Theo over dat laatste. ‘Want dan kan ik ook makkelijk de deur uit als het regent.’ De regelingen geven Theo wat meer vrijheid en comfort. Om ook meer grip te krijgen op zijn nieuwe financiële situatie verwees Stip hem door naar een financieel expert.
‘Ik kreeg hulp bij budgetteren en handige tips. Dingen waar ik vroeger nooit op hoefde te letten, maar die er nu voor zorgen dat ik elke maand wat meer overhoud. De verwarming niet telkens omhoog en omlaag zetten bijvoorbeeld en een telefoonabonnement afsluiten zónder nieuw toestel erbij.’
Een welkome uitnodiging
Voor Theo is het een fijn idee dat hij bij Stip kan binnenstappen met zijn vragen of zorgen. Dat gunde hij de bewoners van het zestigplussersgebouw waar hij woont ook. Daarom nodigde hij Paul uit in de gezamenlijke woonkamer om voorlichting te geven over wat Stip en het Opbouwwerk te bieden hebben. ‘Sindsdien doen we wel vaker dat soort dingen,’ vertelt Theo. ‘Zoals laatst een voorlichting over een beweeginitiatief in de wijk. En binnenkort gaan we met zijn allen soep eten.’
Honderden nieuwe buren
Opbouwwerker Paul van Bindkracht10 was heel blij met Theo’s uitnodiging. ‘Daardoor kwamen we met nog meer mensen in contact,’ zegt hij. ‘Dat is belangrijk, want we staan voor een behoorlijke opgave. Nijmegen-Noord is het snelstgroeiende stadsdeel.’ Paul wijst naar een spiksplinternieuwe woontoren die binnenkort in gebruik genomen wordt. ‘En dan komen er binnen een paar weken honderden nieuwe mensen wonen. Voor de leefbaarheid is het belangrijk dat zij elkaar kennen en zich thuis voelen.’
Gelukkig krijgt de buurt steeds meer sfeer en hebben de eerste winkels en cafés hun deuren geopend. Inmiddels komt Theo regelmatig bekenden tegen als hij een rondje maakt met Lana. En als hij na het rondje toch nog behoefte heeft aan een praatje loopt hij gewoon even langs bij Stip. ‘“Hebben jullie nog bakkie?” roep ik dan naar binnen.’
Krachtbron in de wijk
Wil je zien hoe ons opbouwwerk, net als bij Theo, met talenten werkt in de wijk? Je ziet het in dit filmpje.
5 jaar welzijn op recept
Soms hebben mensen problemen in hun leven die gevolgen hebben voor hun gezondheid. Welzijn op Recept in Nijmegen helpt dan met welzijnsontmoeting: zoals dagbesteding, ontmoeting of cultuur. Het project bestaat alweer 5 jaar. Dat vierden we op 28 september samen met bewoners, vrijwilligers en collega's uit de stad. Voor de gelegenheid is een boekje gemaakt: Lekker in je vel met Welzijn op recept. Daarin staan verhalen van bewoners en van beroepskrachten. Samen vertellen ze wat Welzijn op Recept voor mensen kan betekenen. Download het boekje hier.
Taboes bespreken in podcast
Stip-coördinator Anne Klusman begon in 2023 de Bespaar-podcast. Want als je te weinig geld hebt loop je tegen van alles aan: hoe doe je boodschappen, wat doe je in de vakantie en hoe ga je om met vooroordelen. Ze praat met een vast panel van vrijwilligers die ervaring met de situatie hebben. Het zijn eerlijke en gezellige gesprekken over leven met te weinig geld. Samen bespreken ze dagelijkse zaken, taboes en geven tips. Je vindt de Bespaarpodcast op Spotify of Apple podcast of luister op onze speciale podcastpagina.
Kickass stadmaken
Een nieuwe wijk verrijst in de stad: NDW21. Gemeente, woningcorporaties en welzijn werken samen aan de ontwikkeling van deze nieuwe stadsbuurt. Binnen één jaar worden er zo’n 500 flexibele woningen gebouwd. Die zijn voor jongeren, studenten, starters en mensen die met spoed een woning zoeken. Ons opbouwwerk is vanaf het begin betrokken. Want een wijk is meer dan stenen alleen: mensen maken de wijk.
Mensen die werken kunnen moeilijk overdag advies vragen. En voor arbeidsmigranten zijn er speciale regels. Deze zijn vaak onduidelijk en onbekend. Daarom geven Bindkracht10 en de Stip gratis advies voor mensen die overdag werken. Elke donderdag van 18:00 tot 20:00 uur is er een avondspreekuur bij Wijkcentrum Titus Brandsma. Daar werken medewerkers die weten welke regels voor werkende mensen en arbeidsmigranten gelden. Zij worden ondersteund door getrainde vrijwilligers.
Vrijheid vieren met Soep
Op 4 mei staan we stil bij oorlog en herdenken we de doden. Op 5 mei vieren we de vrijheid. In heel het land worden daarom rond 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De Lindenberg organiseert dit in Nijmegen. Wij werken daaraan mee. Op 5 mei werd er op allerlei plekken en manieren het gesprek aangegaan over vrijheid – onder het genot van soep, natuurlijk. Onze mediakids waren bij het Kinderbevrijdingsfestival. Kinderen vertelden in podcasts hoe zij over vrijheid denken.