‘Ontbijt maken? Ik wist niet waar ik moest beginnen’
Na de geboorte van haar dochter Nola was het moeilijk voor kersverse moeder Shilan om grip op haar leven te krijgen. Van alle kanten kreeg ze advies. ‘Maar ik miste iemand die keek naar wat paste bij míj.’ Die persoon vond ze in haar Home-Startvrijwilliger Nathaly.
‘Ontbijt maken? Ik wist niet waar ik moest beginnen’
Na de geboorte van haar dochter Nola was het moeilijk voor kersverse moeder Shilan om grip op haar leven te krijgen. Van alle kanten kreeg ze advies. ‘Maar ik miste iemand die keek naar wat paste bij míj.’ Die persoon vond ze in haar Home-Startvrijwilliger Nathaly.
‘Opruimen was mijn manier om controle te krijgen over de chaos in mijn hoofd’
‘Wat mis je hier nou nog?’ vroeg Shilan een keer aan vrijwilliger Nathaly over haar appartement. Het antwoord voelde haast als een openbaring: ‘Rommel! Gewoon lekker rommel maken. Mag best.’
‘Ik ben altijd al een perfectionist geweest en dat werd tijdens en na mijn zwangerschap alleen maar erger,’ legt Shilan uit. ‘Opruimen was mijn manier om controle te krijgen over de chaos in mijn hoofd, maar zorgde juist voor meer onrust als het even niet lukte.’ En nog meer onrust kon Shilan in die periode niet gebruiken. Een kindje krijgen zet je wereld sowieso al op zijn kop. Shilan kreeg daarbij een postnatale depressie en de relatie met de vader van haar dochter Nola ging voorbij. Daardoor moest ze een nieuwe woonruimte zoeken.
‘Mijn hoofd was leeg’
Ondertussen kreeg ze van alle kanten advies. ‘Over hoe vaak ik borstvoeding moest geven en hoe ik mijn dochter moest laten slapen, bijvoorbeeld. Veel adviezen waren tegenstrijdig: het zorgde alleen maar voor meer korstsluiting. Ik heb altijd heel sterk mijn eigen weg gevolgd, maar nu leek het wel of ik niet meer helder kon nadenken. Mijn hoofd was leeg. Dan stond ik ’s ochtends in de keuken en had ik geen idee wat ik moest doen. Een ontbijt klaarmaken? Ik wist gewoon niet waar ik moest beginnen.’
Toen Nola zes maanden was verhuisden de twee naar een eigen appartementje. In haar nieuwe wijk kreeg Shilan het aanbod voor hulp van Home-Start. ‘Ik zei: “Oké, maar graag niet nóg iemand die zegt wat ik moet doen, maar iemand die bij mij past.” Nou, dat is gelukt,’ zegt Shilan resoluut. ‘Nathaly is precies wat ik nodig had. Ze hielp me om overzicht te krijgen: hoe kan ik zorgen voor Nola én voor mijzelf?’
‘Nola bleef maar aan mij vastgeplakt en vond het lastig om alleen te spelen’
‘Nola bleef maar aan mij vastgeplakt en vond het lastig om alleen te spelen’
Luisteren naar je eigen gevoel
Nathaly kwam om de week een kijkje nemen. Tijdens die bezoeken kwamen allerlei onderwerpen ter sprake. Van co-ouderschap tot borstvoeding en de pittige nachten. ‘Nola wilde absoluut niet in haar eigen bedje slapen. Toch wordt dat wel als de standaard gezien. Wanhopig heb ik het geprobeerd, maar ik wilde haar niet laten huilen en de slapeloosheid in combinatie met mijn mentale staat brak me op. “Misschien is in het bedje slapen voor jullie nu gewoon even geen optie,” zei Nathaly toen ik mijn zorgen erover uitte. Dat hielp me om naar mijn eigen gevoel luisteren: haar gewoon bij mij in bed nemen.’
Lekker even rommelen
Soms kwam Nathaly ook met heel praktische oplossingen voor de dingen waar Shilan tegenaan liep. ‘Nola bleef maar aan mij vastgeplakt en vond het lastig om alleen te spelen. We hebben toen de bank verplaatst, waardoor haar speelhoekje nu wat meer in de zithoek staat. Opeens ging ze daar lekker zitten rommelen.’ Wat voor Shilan ook ontzettend waardevol was: de momentjes waarop Nathaly Nola even bezighield. ‘Dan kon ik gewoon eventjes rustig aan tafel zitten.’
Een warm thuis
Er waren ook weken dat Shilan geen energie had voor het bezoek en de afspraak af appte. ‘Dan vroeg Nathaly niet door en drong ze niet aan. “Oké, duidelijk!” stuurde ze alleen terug. Dat gaf me het gevoel dat ze me accepteerde en vertrouwde.’ Juist dat gevoel had Shilan de jaren ervoor erg gemist. Langzaam groeide daardoor ook weer het vertrouwen in haarzelf. Terecht, want Shilan bouwde een fijn en warm thuis op voor haar kleine gezinnetje. En Nathaly? Die is daar na al die jaren nog steeds een onderdeel van. ‘De begeleiding is al lang opgehouden,’ vertelt Shilan. ‘Maar Nathaly is inmiddels gewoon een goede vriendin.’
Eigen kracht
Uitgaan van eigen kracht doen we niet alleen bij opvoedondersteuning maar bij al ons werk voor kinderen en ouders. In dit filmpje zie je daar meer over.
Er is veel aandacht voor opgroeiende kinderen in de basisschoolleeftijd. Maar voor de echte kleintjes ontbrak er nog iets. We zagen dat ook jonge ouders behoefte hadden elkaar te ontmoeten. Daarom is Speelkracht ontstaan. Dat zijn speel- en ontmoet- bijeenkomsten voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouder(s). Het begon als een pilot in Nijmegen West en is inmiddels uitgebreid naar 4 andere wijken. Ouders leren andere ouders met jonge kinderen kennen. En wisselen tips en ervaringen uit. De kinderen kunnen vrij spelen, ontspannen en plezier maken.
We blijven ontwikkelen en groeien. Zo ook binnen de expertise Opvoeden en Opgroeien. Ons werk voor kinderen van nul tot twaalf zat eerst veel op scholen. Die plekken heetten activiteitenpleinen. Nu vind je onze kinderwerkers ook op veel andere plekken in de wijk. Zoals in speeltuinen en wijkcentrums. Bij de nieuwe manier van werken hoort ook een nieuwe naam: Kinderwerk. Er is ook een huisstijl ontwikkeld speciaal voor kinderwerk en opvoedingsondersteuning. In dit nieuwe jasje zijn onze werkers lekker herkenbaar in de wijk!
En dan nog iets bijzonders: opvoedondersteuningsprogramma Home-Start bestonden in 2023 30 jaar. En Spel aan Huis maar liefst 35 jaar! Bij Home-Start krijgen gezinnen praktische hulp en ondersteuning bij de opvoeding door een vrijwilliger. Ook spelen is belangrijk, maar helaas niet normaal in elk huis. Daarom komen stagiaires van Spel aan Huis bij ouders en kinderen thuis. Beide projecten zijn landelijke programma’s die ook in Nijmegen uit worden gevoerd.
Bezoek van het college!
Nijmegen Noord ontwikkelt zich razendsnel. Er komen honderden woningen bij en dus ook veel kinderen en jongeren. Het college van burgemeester en wethouders kwam eens kijken wat dat betekent. Kinderwerker Menno van der Geugten en jongerenwerker Peter van Tongeren vertelden over de grote groei van kinderen en jongeren en welke vragen en dillema’s dit oproept. Ook de jongeren van de jongerenraad Nijmegen Noord waren erbij. Op het dakteras van appartementen van Talis hadden ze een prachtig uitzicht over Nijmegen Noord. Daarna volgde mooie gesprekken tussen jongeren en het college.
Mediakids interviewen wethouder
Mediakids is een project waarbij kinderen zelf films en podcast maken. In de serie 'Kinderen in gesprek met...' interviewen ze volwassenen. In de tweede aflevering interviewen ze wethouder Cilia Daemen van de gemeente Nijmegen. Zo leren we wat ze precies doet en welke superkracht ze zou willen hebben.