
“Alle onderwerpen komen voorbij”
“Kom nou ook een keertje mee”, zei Nadia Loghlid (46) keer op keer tegen Laila. Uiteindelijk ging ze overstag. Inmiddels is Laila Elkharbach (48), net als Nadia, bijna elke maandagochtend bij de vrouwengroep in buurthuis wijkcentrum Dukenburg te vinden. “Als we flink hebben gelachen, geeft dat me de rest van de dag een goed gevoel.”
“Wij vrouwen kunnen elkaar de weg wijzen”
“Even iets doen voor jezelf: dat is zo belangrijk”, benadrukt Nadia. “Toch doen veel vrouwen dat niet. Ze worden opgeslokt door het huishouden en de zorg voor hun kinderen. En sommigen durven niet zomaar wat tijd voor zichzelf te nemen. Omdat ze niet gewend zijn om het huis uit te gaan of omdat hun omgeving dat misschien niet goed vindt”, legt ze uit. Daarom probeert Nadia vrouwen over te halen om toch gezellig een kop koffie of thee te komen drinken bij de vrouwengroep.
Een goed gevoel
Zo deed ze dat ook bij Laila. De twee leerden elkaar kennen op de basisschool waar ze allebei actief zijn als overblijfmoeder. “De eerste paar keer ging ik niet op Nadia’s uitnodiging in”, weet Laila nog. “Maar nu vind ik het een hele fijne manier om de routine van de dag te doorbreken. Als we flink hebben gelachen, geeft me dat de rest van de dag een goed gevoel. Dat is goed voor mij, maar ook voor mijn kinderen”, zegt de alleenstaande moeder van vier. Door de vrouwengroep heeft Laila veel nieuwe contacten opgedaan. “Sommige vrouwen zijn zelfs echte vriendinnen geworden”, knikt ze met een glimlach richting Nadia.
Ervaring uitwisselen
De meeste vrouwen uit de vrouwengroep zijn niet in Nederland geboren. In de groep van Laila en Nadia zitten vrouwen uit onder andere Marokko, Syrië en Palestina. “Juist voor hen is contact in de buurt extra belangrijk”, zegt Nadia. “Wij als vrouwen kunnen elkaar de weg wijzen. Tijdens de ochtenden in het buurtcentrum kunnen we onze vragen stellen en onze zorgen delen. Alle onderwerpen komen voorbij. Kinderen, het onderwijs, de huisarts. Of van de winter, toen de energiekosten zo enorm waren gestegen. Dan is het fijn om ervaring uit te wisselen: hoe betalen jullie dat?”

ERVARINGEN DELEN
Soms is het fijn om je ervaringen te delen met mensen die je je achtergrond niet hoeft uit te leggen. Daarvoor organiseren mensen zich in groepen. Bindkracht10 ondersteunt er zes. De groepen komen elke week bij elkaar en bespreken verschillende onderwerpen. Het is een plek om even te landen, maar ook een ingang naar voorzieningen en activiteiten in de stad. Er wordt uitleg gegeven over gezondheidsthema's en de maatschappij in Nederland. Deelnemers als Nadia verbeteren hun vaardigheden en sociale netwerk, helpen elkaar en vinden regelmatig (vrijwilligers)werk.

“Ga het huis uit, neem tijd voor jezelf, maak plezier!”
Extra activiteiten
Bindkracht10 ondersteunt vrouwengroepen in verschillende wijken. Deelname aan de ochtend is zo laagdrempelig mogelijk: aanmelden of opgeven is niet nodig en iedereen is welkom. Voor de vrouwengroep wordt sowieso een ruimte geregeld en er is koffie en thee. Nadia: “Maar soms zorgen we samen voor een lekker ontbijt of wordt er door Bindkracht10 of de gemeente iets georganiseerd. Bijvoorbeeld een gastspreker die komt over de Tweede Kamerverkiezingen en hoe het precies werkt met stemmen. Of wordt er een workshop gehouden over hoe je kunt omgaan met stress.”
Moeilijke jaren
Nadia weet als geen ander hoe belangrijk de steun van zo’n vrouwengroep is. Ze groeide op in Marokko en kwam als jonge vrouw naar Nederland. Ze trouwde snel, maar voedde haar dochters uiteindelijk alleen op. “Deze dame heeft veel meegemaakt”, vat Laila het verleden van haar vriendin samen. Nadia vervolgt: “Ik had helemaal geen contact met de buurt. Tot ik ondersteuning kreeg van Liesbeth, een hulpverlener van Bindkracht10, een maatschappelijke organisatie uit die tijd”, legt ze uit. “Liesbeth bleef herhalen: ‘Nadia, jij moet naar buiten’. Dat heb ik toen gedaan. Ik ging naar ochtenden bij buurthuizen, deed mee aan kookavonden en ging zelfs op reisjes met de vrouwen die ik leerde kennen.” Nadia blikt terug op haar eerste jaren in Nederland. “Als ik eerder bij zo’n vrouwengroep had gezeten, had het me denk ik veel geholpen.”
Elkaar motiveren
Inmiddels is Nadia niet alleen deelnemer van de vrouwengroep. Binnenkort start ze bij Bindkracht10 om vrouwen uit de buurt die extra steun nodig hebben te begeleiden. Bijvoorbeeld door met hen mee te gaan naar de huisarts of het gemeentehuis. Dat ze vrouwen via de vrouwengroep en straks ook vanuit hun huis een stukje op weg gaat helpen, vindt ze fijn. “Net zoals Liesbeth bij mij heeft gedaan, kan ik nu ook anderen motiveren. Ga het huis uit, neem tijd voor jezelf, maak plezier!”
Regenboogagenda
Diversiteit gaat ook over dat je kunt zijn wie je bent, ongeacht hoe je geboren bent of van wie je houdt. Bindkracht10 wil meer oog hebben voor de onderwerpen die spelen in LHBTIQ+ gemeenschap. Daarom is een werkgroep gevormd die werkt aan bewustwording. Rond Coming Out dag was er een voorstelling van Theater AanZ voor alle medewerkers en vrijwilligers. Ook waren er kleinschalige wijkactiviteiten voor bezoekers van Stips, kinderen en jongeren. Daarnaast is Bindkracht10 actief in de stedelijke regenboogwerkgroep Zorg en Welzijn en we ondersteunen de stedelijke regenboogagenda.

WEGWIJS IN NIJMEGEN
Het team interculturele consulenten geeft ondersteuning bij vragen in Nijmegen waarin cultuur een rol speelt. Ze bemiddelen, geven advies of bieden kort ondersteuning bij vraagverheldering. Ze helpen bij het dagelijkse leven en het wegwijs worden in Nijmegen en de Nederlandse maatschappij. In 2022 zijn er 151 ondersteuningsvragen verwerkt.
Kleurrijke Maatjes
Soms is langere ondersteuning nodig. Vaak gaat het om migranten en vluchtelingen die moeite hebben om aansluiting te vinden bij de Nederlandse samenleving. Ze hebben vaak een beperkt netwerk en ervaren problemen op verschillende levensgebieden. Voor verschillende groepen is er hulp. Zo kunnen volwassenen een maatje krijgen. Ook voor gezinnen is er begeleiding. Die maatje helpen wegwijs worden. In 2022 waren er 67 trajecten voor volwassenen en 55 voor gezinnen. Het project voor families werd ondersteund door het Oranje Fonds. In 2022 is dat vanuit eigen middelen uitgevoerd.
Verkeerde keuzes voorkomen
Extra aandacht is er voor statushouders die alleenstaand en minderjarig naar Nederland zijn gekomen. Voor hen is het nog veel moeilijker om hun weg te vinden. De mensen die we begeleiden zijn voornamelijk Eritrees. We zien steeds vaker jongvolwassenen die ‘verkeerde keuzes’ maken, onder andere invloed van geldzorgen. Om dit nog beter aan te pakken zoeken we samenwerking met passende partners. Extra schokkend was natuurlijk de steekpartij op Plein ’44 waarbij een jonge man omkwam.
HUISKAMER BLIJFT GEZELLIG
In het hartje van het centrum vind je Gezellig: dé huiskamer voor nieuw Nijmegenaren en wie er al langer woont. Rond de 30 vrijwilligers organiseren activiteiten over taal, ontmoeting, spel en meer. Ze worden ondersteund door een beroepskracht en stagiaires. Iedereen kan een plan aandragen en uitvoeren. Zo waren er in 2022 sportavonden, iftars, yoga en lessen Arabisch, Engels en Nederlands. Ook werden er activiteiten georganiseerd voor de nieuwe groep Oekraïners in de stad.