
“De schaamte die ik zo lang had gevoeld, was helemaal weg”
Amber Adams (25) wist heus wel dat het helemaal de verkeerde kant opging met haar financiën. Ze zocht afleiding in het Nijmeegse studentenleven, maar de oplopende schulden zorgden voor een steeds grotere knoop in haar maag. Uiteindelijk ging ze in op het aanbod van Bindkracht10 om haar te helpen. Met financieel coach Richma kreeg ze haar situatie op orde. “Nu is er eindelijk rust.”
“Ik had altijd alles netjes voor elkaar”
“Mijn eerste kennismaking met Bindkracht10 was in 2021”, vertelt Amber. “Er waren mensen langs geweest bij mijn studentenkamer en omdat ik niet thuis was, zat er een kaartje in de bus: of ik over mijn financiën wilde praten.” De student verpleegkunde schrok ervan. Toch belandde het kaartje op de stapel met ongeopende en genegeerde post. “En wat ik in die tijd deed om mijn geldzorgen te vergeten? Naar de stad: winkelen of op stap met vrienden. Dan trakteerde ik ook gewoon; iedereen mocht meegenieten.”
Constante zorgen
Maar er écht van genieten lukte al een tijdje niet meer. “Je gaat mij niet vertellen dat mensen met schulden zorgeloos kunnen leven”, zegt Amber daar nu over. Ook bij haar spookten alle onbetaalde rekeningen constant door haar gedachte. “Dan praatte ik het voor mezelf goed. Dat het wel meeviel en vast snel goed zou komen. Maar uiteindelijk veranderde er niets.”
Een paar maanden later stond Bindkracht10 opnieuw op de stoep. Nu was Amber er wel. “Ik weet nog hoe opgelucht ik was toen bleek dat ze alleen van mijn betaalachterstand bij de zorgverzekering wisten. Over de rest van mijn schulden hield ik mijn mond.”
Een groot geheim
Ook tegen haar ouders en vrienden liet Amber niets los over haar problemen. “En ik had altijd alles netjes voor elkaar, dus waarom zou iemand zich zorgen maken? Betalen deed ik met mijn creditcard. Die kosten werden pas afgeschreven nadat mijn studiefinanciering was gestort. Zo kwam ik weer nét uit boven het bedrag dat ik maximaal mocht roodstaan.” Op die manier dichte Amber het ene gat met het andere. “Dat was heel vermoeiend”, blikt ze erop terug. “Het kan dan ook niet anders dan dat mijn geldzorgen hebben bijgedragen aan de depressieve klachten die ik uiteindelijk kreeg.”

OP DE RIT
Als je 18 wordt ben je financieel zelfstandig. Je moet dan veel zelf regelen. Dat gaat niet altijd goed. Om erop tijd bij te zijn als jongeren schulden krijgen geeft de gemeente door dat de zorgpremie niet betaald wordt. Een financieel coach en een jongerenwerker van Bindkracht10 gaan dan langs bij de jongere. En ze zijn vasthoudend: ze sturen een kaartje en appjes. Als er contact is gaan ze samen met de jongere aan de slag met de financiën. Dat kan door advies te geven of te ondersteunen. Want je wil je volwassen leven toch niet starten met ellende. Meer over deze aanpak lees je in dit interview met onze manager André Moerman.

“Ik heb eindelijk weer rust”
Alles op tafel
Daarmee was voor Amber het keerpunt bereikt. “Toen wist ik dat ik aan ál mijn problemen moest werken om weer gelukkig te zijn. Dit keer nam ik zelf contact op met Bindkracht10 en werd ik gekoppeld aan Richma. Tegen haar was ik eerlijk, vanaf dag één. De schaamte die ik zo lang had gevoeld, was helemaal weg. Wat hielp, was dat Richma mij geen moment veroordeelde.”
De twee zetten alle inkomsten, uitgaven en schulden in een schema. “Vooral het bedrag aan incassokosten was confronterend: als ik dit niet zo uit de hand had laten lopen, had ik zoveel geld bespaard.” De eerste keer was Richma erbij toen Amber bedrijven benaderde voor een betaalregeling. “Maar in het schema kon ik makkelijk zelf zien wat er moest gebeuren. En toen ik zag dat er nog steeds meer uitging dan dat er binnenkwam, zegde ik mijn kamer op en verhuisde ik naar mijn ouders.”
De positieve kant
“Mensen zeggen soms ‘balen joh, bij je ouders wonen’, maar zo zie ik dat niet. Ik heb geleefd alsof het geld niet op kon en nu zie ik de consequenties daarvan onder ogen. Dat is juist iets positiefs. Ja, ik ben mijn kamer kwijt, kan niet meer zomaar uit en heb al maanden geen kleding meer gekocht. Maar ik heb eindelijk weer rust.”
Fijne post
Een poosje geleden viel er weer post van Bindkracht10 op de mat. “Een kaartje van Richma: dat ik zo goed bezig was én een bioscoopbon erbij. Daarmee nam ik mijn moeder mee naar de film. Het lijkt misschien een simpel uitje, maar dat ik haar op die manier kon bedanken betekende veel voor ons allebei. Ik heb het geluk gehad dat ik bij mijn ouders terecht kon. Dat geldt niet voor iedereen. Terwijl ik inmiddels weet dat veel studenten kampen met schulden én schaamte. Daarom deel ik nu mijn verhaal. Zodat ook zij weten dat er hulp beschikbaar is.”
Energie besparen met plaatjes
Energie was het gesprek van de dag in 2022. De oorlog in Oekraïne dreef de prijzen omhoog en veel mensen kwamen in de knel. Gelukkig greep de overheid in met energietoeslag en vanaf 2023 het energieplafond. Maar energie besparen bleef ook erg belangrijk. Om daarbij te helpen heeft Bindkracht10 een speciale folder gemaakt. Op de nieuwe folder staan duidelijke tips. De folder is geschreven in Nederlands, Engels en Arabisch. Maar nog belangrijker: het grootste deel is getekend.
De tips zijn vooral bedoeld voor huurders. Mensen die geen extra geld hebben om te investeren in zonnepanelen of warmtepompen. De folder geeft daarom tips over wat je kunt doen in je gedrag. Bijvoorbeeld de gordijnen dichtdoen. En alleen de kamer verwarmen waar je op dat moment bent. Kleine dingen die op het einde van de maand toch een groot verschil kunnen maken. De tips zijn ook in een video te bekijken.


Minister bekijkt aanpak geldzorgen
Veel mensen met geldzorgen schamen zich. Ze proberen zich lang zelf te redden en vragen laat hulp. Om hulp vragen makkelijker te maken, zijn er sinds 2019 de Financieel Experts in de Wijk. Dat zijn geldcoaches van Bindkracht10 en Bureau schuldhulpverlening van de gemeente Nijmegen. In 2022 hielpen zij [invoegen getal] mensen. Dat deze aanpak aanspreekt blijkt. Op 14 december kwam minister Kaag kennis maken. Ze bezocht het jongerenlab en sprak met een aantal financieel coaches.
Bijna acht ton voor minima
Een laag inkomen is ingewikkeld. Zonder toeslagen of regelingen is je inkomen niet compleet. Je hebt met meer organisaties én meer regels te maken. De Formulierenbrigade van Bindkracht10 helpt mensen met een inkomenscheck. Daarbij wordt naar het inkomen gekeken én naar gemeentelijke én landelijke regels. In 2021 heeft de Formulierenbrigade van Bindkracht10 meer dan 1500 keer mensen geholpen. In totaal leverde dat die mensen € 833.328,10 op.

COACH JE ENERGIE
Energiecoaches helpen mensen energie besparen. Want energie die je bespaart hoef je ook niet te betalen. Bindkracht10 trainde de coaches over geldstress en op huisbezoek te gaan. Via Bindkracht10 zijn 85 mensen aangemeld voor een bezoek van een energiecoach. Via de Stip waren er dat er 7.
Een Nijmeegse brug
In ons werk gebruiken we de methodieken stress-sensitieve dienstverlening en Mobility Mentoring®. De wetenschap laat zien dat schulden blijvende stress veroorzaken. Dat verlamt het vermogen om problemen op te lossen. We bespreken de rol van stress met de klant. En we werken met de ‘brug naar zelfredzaamheid’. Die hebben we aangepast naar de Nijmeegse situatie. Het helpt mensen duidelijk krijgen waar ze staan.