
“Het was fijn om weer onder de mensen te zijn”
Als het even kan, blijft Levi (19) thuis. Terwijl hij eigenlijk wél geniet van uitjes buiten de deur. Met behulp van jongerenwerker Mahmuud zet Levi stappen richting een socialer en zelfstandiger leven. Samen gaan ze drempels over. Figuurlijk én letterlijk. Levi: “Opeens stond ik weer buiten.”
“Levi heeft veel in zijn mars en wil graag meer uit het leven halen”
Gamen, slapen en naar school. Dat is zo’n beetje de dagelijkse routine van Levi. “Maar tijdens de coronapandemie hoefde ik niet meer naar school. Toen heb ik eigenlijk met niemand gepraat”, vertelt hij. Zelf vond Levi die periode niet zo erg. “Het was voor mij juist de ideale situatie, want ik hoefde niets te doen”, blikt hij erop terug. Mahmuud ziet het anders. “In die tijd is het isolement en de eenzaamheid van Levi nog groter geworden dan het al was.”
Sociaal doen is lastig
Sinds de zomer kijkt Levi samen met Mahmuud hoe hij zijn routine wat kan uitbreiden. Zo probeerden ze verschillende sporten uit en stimuleert Mahmuud Levi om naar, bijvoorbeeld, jongerenactiviteiten in buurtcentra te gaan. Spannend vindt Levi het allemaal wel. “Want sociaal doen is heel lastig”, legt hij uit. Dan verschijnt er een glimlach. “Maar het is fijn om weer onder de mensen te zijn.”
Opeens weer buiten
Eerst zat Levi helemaal niet te wachten op al die activiteiten. Hij was ook niet gewend om eropuit te gaan. “Ik had nooit iemand om iets mee te doen, daarom bleef ik thuis”, vertelt hij. Levi werd uiteindelijk voor het project Welzijn op Recept van Bindkracht10 aangemeld door Pactum, een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp, met als doel zijn isolement te doorbreken. “En dat is belangrijk”, vertelt Mahmuud. “Want Levi heeft veel in zijn mars en wil graag meer uit het leven halen. Hij weet alleen niet hoe.”
De eerste keer dat de twee elkaar spraken, was bij Levi thuis. “Op een gegeven moment vroeg Mahmuud of ik ergens mee naartoe wilde”, weet Levi nog. “Meestal vind ik dat niet de moeite waard: ergens heengaan. Maar met Mahmuud erbij vond ik het goed. En toen stond ik opeens weer buiten.”

WELZIJNSCOACHES VOOR JONGEREN
Soms hebben problemen uit je leven gevolgen voor je gezondheid. Dat kan leiden tot lichamelijke klachten, somberheid of andere klachten. Een welzijnscoach kan daarbij helpen. Zeker ook voor jongeren. De pandemie heeft ze namelijk hard geraakt. In het interview lees je hoe dat voor Levi werkt. In dit interview met het landelijk kennisnetwerk vertelt jongeren welzijnscoach Tobias hoe dat werkt.

“Zoeken we ook nog een goedkope sportschool?”
Inspiratie
Inmiddels vindt Levi het zelfs “wel leuk” om met Mahmuud op stap te gaan. Zo gingen ze naar een spelavond, een taalcafé en naar het JongerenLab van Bindkracht10, waar onder andere gastsprekers langskomen om jongeren te motiveren en inspireren. Eén zo’n avond heeft Levi goed onthouden. “Toen was er een BMX-kampioen. Hij vertelde dat zijn ouders het helemaal niet leuk vonden dat hij altijd op zijn fiets zat. En nu is hij dus kampioen. Dat vond ik een mooi verhaal”, vertelt Levi.
Serieuze onderwerpen
Levi heeft zelf ook niet de makkelijkste thuissituatie. Zijn vader is buiten beeld en Levi werd voor bijna een jaar uithuisgeplaatst. Hij weet niet precies waarom en praat er liever niet over. Ook niet met de psycholoog die hij toegewezen kreeg. “Dat vind ik maar niets, dus ik ging niet naar die afspraken. Met Mahmuud wil ik wel afspreken. Dat is anders: dan gaan we gewoon een stukje rijden, bijvoorbeeld.” Toch bespreken de twee tijdens die ritjes ook serieuze onderwerpen. Zo is het de bedoeling dat Levi straks op eigen initiatief de gezelligheid opzoekt. Om te kijken of dat hem al zou lukken, liet Mahmuud Levi een poosje geleden een beetje los. “Maar toen bleef ik toch gewoon weer thuis”, vertelt Levi.
Richting zelfstandigheid
Daarom zetten de mannen nu samen nieuwe stappen. Zo werken ze eraan dat Levi zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer. Levi kijkt er nog niet echt naar uit. “Als ik maar één halte hoef met de bus, dan vind ik het prima”, legt hij uit. “Maar als ik meerdere haltes moet blijven zitten, gaat het misschien mis. Dat doe ik liever niet.” Mahmuud stelt Levi meteen gerust: “We gaan eerst gewoon samen.” Het idee dat Levi uiteindelijk zelf een drankje kan gaan drinken in de stad of op een jongerenavond van Bindkracht10, ziet hij dan wél weer zitten. “En zoeken we ook nog een goedkope sportschool?”, vraagt hij aan Mahmuud. “Dan ga ik daar denk ik ook één keer per maand naartoe.”
Ook scholen battelen om bindkrachtcup
De Bindkrachtcup is het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi zodat jongeren wat te doen hebben in de kerstvakantie. Dit jaar werd de cup uitgebreid met een scholencompetitie. In totaal deden 23 teams van 11 verschillende scholen mee. Meedoen werd gewaardeerd. Dat bleek ook uit de puntentelling: ook als je team verloor kreeg je 1 punt. Teams konden bovendien punten bij elkaar sprokkelen door schooltoppers te doen. Dat zijn bonuspunten als je een bijdrage levert aan je school. Bijvoorbeeld voor opruimen, klussen, schoolfeest of open dag organiseren etc. Aan het traditionele kersttoernooi deden 750 tot 800 unieke deelnemers mee. Nieuw was ook een basketbaltoernooi met 10 teams.

- Voor een terugblik bekijk de Aftermovie finales

ALS EEN GROTE BROER OF ZUS
Sinds 2021 kwamen onze jongerenwerkers als proef op een aantal middelbare scholen. Dat bleek zo’n succes dat het in 2022 werd uitgebreid naar 20 scholen. Dat zijn bijna alle scholen voortgezet onderwijs van Nijmegen. Tegen het Ministerie van Onderwijs vertelde directeur Twan van Hazelkamp van Het Rijks waarom dat zo belangrijk is. Een onderzoek van een student van de Rabdboud Universiteit toonde ook mooie resultaten. YouthSpot doet verder onderzoek naar succesfactoren. Onze jongerenwerkers merken nu al dat ze jongeren nog beter kunnen ontmoeten en beter de verbinding kunnen maken tussen school, wijk, thuis en online. De Gelderlander schreef er een mooi artikel over.
Vakantie eindigt met een knal
In de zomer organiseren we activiteiten voor kids en jongeren die niet op vakantie kunnen. Op de laatste vrijdag van de zomervakantie wordt dat afgesloten met een grote activiteit. Verschillende organisaties werken samen om een leuke vakantieafsluiting te organiseren. Dit doen we met de woningbouwcorporaties, buurtsportcoach, gemeente Nijmegen en Bindkracht10. Bij de afsluiting in 2022 in Lindenholt waren ongeveer 350 mensen aanwezig.

NimmaTalks over mentale gezondheid
Het corona-isolement midden in hun sociale ontwikkeling heeft veel jongeren geen goed gedaan. Nimma Talks wil daarom mentale problemen bespreekbaar maken. In mei hebben ze daarvoor een podcast gelanceerd. Vanaf het najaar worden er ook talkshows georganiseerd onder de titel: je mag me alle vragen. Jongeren kunnen dan vragen stellen aan een dragqueen, pastoor, topsporter of meer. Nimma Talks is een initiatief van Bindkracht10, United4all en Ieder Talent Telt.