
Een groenere buurt: “Samen lukt het wél”
Op de hoek van buurtcentrum de Wijkfabriek prijkt een fleurige ‘Stekkenkast’. In deze kast kunnen buurtbewoners plantjes neerzetten of juist meenemen. Initiatiefnemer Monique Kers (38) zette hem zelf in elkaar met duurzame materialen. Het is een van de groenprojecten in de wijk Wolfskuil die Bindkracht10 ondersteunt. Monique: “Het maakt een verschil voor de buurt, maar ook voor mijzelf.”

“Ik ging overal langs om hout te verzamelen voor de stekkenkast”
Groene boomspiegels, bijenhotels, wormenbakken voor vruchtbaardere grond: Moniques hoofd zat boordevol ideeën om haar buurt te vergroenen. “Maar ik wist niet waar ik moest beginnen. Tot ik een berichtje stuurde in de straat-whatsappgroep. Had iemand zin om het samen op te pakken?” Dat berichtje bleek een goede zet, want zo ontstond uiteindelijk de Groengroep: een groep bewoners die zich samen inzetten voor een groenere buurt.
Enthousiast en meedenkend
“In die groep opperde ik al mijn ideeën. Ik weet nog hoe verbaasd ik was toen Marianne, een van de groepsleden, overal enthousiast op reageerde. ‘Een stekkenkast bouwen? Leuk idee!’ riep ze dan. En vervolgens allemaal tips en adresjes waar ik terecht kon voor hulp. Toen wist ik nog niet dat Marianne opbouwwerker was bij Bindkracht10. Ik dacht alleen maar: ‘Wie is deze vrouw en waarom is ze zo meedenkend?’ Haar steun en positiviteit gaf me het zelfvertrouwen om aan mijn plannen te beginnen. In plaats van op eigen houtje te informeren of om hulp te vragen, kon ik zeggen ‘Marianne van Bindkracht10 verwees me naar jullie door’. Dat maakt het veel laagdrempeliger om ergens op af te stappen.”
Nieuwe leden
Monique: “Zo ging ik overal langs om hout te verzamelen voor de stekkenkast: pallets vond ik in een vuilcontainer en de grote balken komen uit het plafond van een huis dat werd verbouwd. Bij Hobbycentrum De Nonnendaal heb ik de planken op maat laten zagen de kast uiteindelijk in elkaar gezet. Inmiddels is de stekkenkast een klein jaar in gebruik. Terwijl Monique er wat kleine bananenboomstekjes in zet, komt buurtbewoner Marijke Damen (59) aanlopen. Een doos vol potjes op de arm. Verschillende soorten sedum, een sterk vetplantje dat bloeit in alle kleuren. En wat stekjes wilde knoflook. “Daar moet je van houden, want het ruikt best sterk”, vertelt Marijke. Ze zit zo’n anderhalf jaar bij de Groengroep. Een ander lid had haar aangesproken toen ze in de boomspiegels voor haar huis aan het werk was. “Of het me leuk leek om bij de Groengroep te komen. Nou, dat leek me wel wat. We hebben in deze straat geen voortuintjes en ik probeerde al jaren iets van de boomspiegels te maken. Maar in je eentje is het soms lastig vol te houden. Helemaal als er weer eens door de boomspiegel heen wordt gefietst of de plantjes er zijn uitgetrokken. Nu ik bij de Groengroep zit, doen we het samen. Dat werkt inspirerend.”

SOCIAAL EN DUURZAAM
Vergroenen van wijken is nodig om hittestress tegen te gaan en om water op te vangen. Het is goed voor de insecten en dieren. Ook de diersoort mensen vaart daar wel bij. Wijkbewoners met ideeën en energie helpen om groene ontmoetingsplekken te maken. De opbouwwerker springt vaak bij. Ze brengen mensen met elkaar in contact en helpen ideeën werkelijkheid worden.
“Het heeft mijzelf ook veel gebracht”
Samen lukt het wél
Marijke is eigenlijk niet zo van het contact zoeken, zegt ze zelf. En dat hebben meer mensen in de Groengroep. “Veel mensen willen wel, maar weten niet waar te beginnen”, vertelt Monique. “Maar samen lukt het wél. Zo hebben we stoeptegels weggehaald voor meer groen en een kruidentuin aangelegd. En nu werken we aan de plannen voor een natuurspeeltuin.” Ook mensen zónder groene vingers worden enthousiast van het werk in de buurt. Monique: “Zo wilde een buurvrouw met weinig tijd toch graag iets doen om te helpen. Nu zet ze koffie als we aan het werk zijn.”
Een nieuwe stap
De Groengroep zorgt niet alleen voor meer contact en groen in de buurt. Monique: “Het heeft mijzelf ook veel gebracht. Ik vind het minder spannend om mensen te benaderen voor een samenwerking. Ik krijg er juist energie van! De mooie projecten die we samen hebben opgezet, inspireerde me zelfs om een nieuwe stap te zetten in mijn carrière. Onlangs ben ik geslaagd voor de opleiding projectmanagement, zo kan ik mij nu ook professioneel inzetten voor een groene stad!”
Meer dan Steen alleen
Voor de verbouwing van woningen in Lankforst en de Spoorbuurt bezochten we, samen met woningcorporatie Woonwaarts, de bewoners. Gelijk met het technische bezoek van de aannemer was er een welzijnsbezoek. We bereikten meer dan 90% van de mensen in de wijk en hoorden wat er speelt. Samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, woningbouwcorporatie Woonwaarts, zelfstandig ondernemer Eigen Wijze Wijken en provinciaal kennispartner Spectrum werd er een methodiek ontwikkeld voor deze aanpak: ‘Meer dan Steen alleen’. Op 19 januari werd deze gepresenteerd op een symposium dat door 120 mensen werd bezocht.

CULTUUR OP RECEPT
Sommige problemen uit je leven hebben gevolgen voor je gezondheid. Het kan dan helpen om naast de dokter ook andere oplossingen te zoeken. Welzijn op Recept helpt daarbij. De welzijnscoaches werken samen met cultuurcoaches. Want veel mensen genieten van creatieve en culturele activiteiten. Als ze dat doen voelen ze zich er beter door. Speciale Cultuurcoaches kijken welke culturele activiteit bij jou past. Om meer bekendheid te geven organiseerden we in 2022 workshops in de wijken met zang dans, theater, gedichten en meer. Dat was een groot succes. Cultuur op Recept is een project van Sterker, Bieb, Lindenberg en Bindkacht10.
Ontbijttassen
Ontbijten is zo belangrijk. Zo kunnen kinderen op school opletten. Helaas lukt het door geldproblemen niet alle ouders om hun kinderen met volle maag naar school te sturen. De Vincentius-vereniging, gemeente Nijmegen en Bindkracht10 sloegen de handen ineen om ontbijtassen te maken voor ouders die zich aanmelden. De tassen werden verdeeld op de Stips. De wethouder deelde de eerste tassen uit. Het project start in Hatert, Dukenburg en Zuid, maar werd snel uitgebreid naar de hele stad. het liep tot maart 2023.
Kaarten Waarde van welzijn
Samen met de methode Meer dan Steen alleen werden Wijkwaardenkaarten ontwikkeld. Daarmee kunnen we op een heel andere manier het gesprek aangaan met bewoners. Vaak gaat het over wat er niet goed gaat in de buurt. Met de kaarten, gebaseerd op de Capabilities-methode, wordt gekeken wat bewoners van waarde vinden in hun buurt. Eind 2022 is het uitgeprobeerd in Noord. Aan de deur van 86 huizen vroegen we met de kaarten wat mensen van waarde vinden in hun wijk. We kregen meer inzicht in de vragen, wensen en mogelijkheden van (nieuwe) bewoners. Begin 2023 werd een praatplaat met de conclusies uitgedeeld aan de bewoners.
